Het menu aanpassen in WordPress

9 september 2021 | WordPress tips

Het kan voorkomen dat het standaardmenu van WordPress nét niet is wat jij wilt. Misschien wil je de volgorde aanpassen, het overzichtelijker maken met een dropdown-menu of links naar externe websites in je menu plaatsen.

Dat kan allemaal in het dashboard van je WordPress-website. In de zwarte balk onder ‘Weergave’ > ‘Menu’s’.

Is er al een menu?

Als je nog geen menu hebt aangemaakt, doe dat dan eerst.

wordpress tip menu aanpassen-1

Kies een herkenbare naam. Geef de locatie van het menu aan. Dit is afhankelijk van het thema dat je gebruikt. En kies voor ‘Menu aanmaken’.

Het is dus ook mogelijk om meerdere menu’s aan te maken. Op die manier kun je in de footer onderaan je pagina bijvoorbeeld een ander menu plaatsen dan bovenaan.

Vervolgens kun je links de pagina’s aanvinken die je in je menu wilt hebben. Dit geldt eveneens voor de berichten, aangepaste links (daar lees je verderop nog meer over) en bericht-categorieën. Die kun je dus ook als menu-item plaatsen.

aanpassen wordpress menu

Het menu aanpassen

De balkjes die er nu staan kun je verplaatsen door ze te verslepen. Naar boven en naar beneden, zodat de volgorde van je menu verandert. Maar ook een positie naar rechts.
Dit zorgt ervoor dat die betreffende pagina onder de bovenliggende pagina in je menu komt. Een zogenaamd ‘drop-down-menu’.
Onder zo’n pagina kun je zelfs ook weer sub-pagina’s plaatsen door de blokjes nóg een positie naar rechts te slepen.

aanpassen menu wordpress

Wanneer je in één van de balkjes op het rechter driehoekje klikt, zal het menu-item zich openen en kun je het Navigatielabel aanpassen. Dat is de tekst die in het menu komt. Standaard is dat de titel van de pagina. Maar je kunt hem hier aanpassen.

Aangepaste links

Je kunt ook een link in je menu plaatsen die naar een andere website leidt. Dat kan handig zijn als jouw bezoeker naar een externe inlogpagina voor bijvoorbeeld een boekhoudprogramma gestuurd moet worden.

Maak hiervoor een ‘Aangepaste link’ aan.

wordpress menu aangepaste link

Wanneer je bezoeker naar een externe website gestuurd wordt, verlaat hij jouw website. Dat wil je niet altijd. Vink in dat geval ‘Open link in een nieuw tabblad’ aan.

Kun je die optie niet zien? Ga dan naar je ‘Schermopties’, rechtsbovenaan je pagina. Klik op het tabje, ga naar  ‘Geavanceerde menu eigenschappen tonen’ en vink daar ‘Linkdoel’ aan.

Heb je meer vragen over WordPress of heb je hulp nodig? Neem dan contact op »

Gratis tips voor een betere website

Lees meer

Strippenkaart voor kleine klussen met korting

Blijven de kleine klusjes bij jou lang liggen?
Misschien omdat je het vervelend vind om hiervoor te bellen of te mailen?
Pak ze nu snel op met de pre-paid strippenkaart en krijg een korting tot € 75,00!

Lees meer »