pixel

Soms word ik benaderd door een website-eigenaar waarvan de webbouwer op magische wijze verdwenen is… Geen contact meer mee te krijgen.

De vraag: Wil jij het onderhoud overnemen, of aanpassingen doen? Dat is goed, natuurlijk.
Mijn vraag: heb je de inlog-gegevens? Meestal komen die ergens achter uit het archief tevoorschijn 😉 En dan blijkt dat de website eigenaar alleen inhoud kan wijzigen, maar niet bij ‘de achterkant’ van de website kan. Hoe zit dat?

Gebruikersrollen in WordPress

Als je in WordPress een nieuwe gebruiker aan je website toevoegt krijgt deze standaard de rol van ‘Abonnee’. Maar er zijn meer gebruikersrollen:

Een abonnee kan alleen de website bekijken, artikelen lezen en erop reageren. Verder kan een abonnee niets. Je zou denken: dat kan iemand die geen abonnee is toch ook? Maar je kunt bepaalde artikelen alleen voor ingelogde abonnees beschikbaar maken. Of de reactie-mogelijkheid alleen open zetten voor ingelogde gebruikers.

Een schrijver kan de website bekijken, berichten of artikelen schrijven, bewerken of verwijderen, maar heeft geen recht om ze te publiceren en kan ook geen media uploaden.

Een auteur kan alles wat een schrijver ook kan. Maar nog wat meer: Deze kan zijn of haar eigen berichten publiceren en bestanden uploaden.

Ben je redacteur, dan kun je ook berichten van anderen publiceren, bewerken en verwijderen. Je kunt de categorieën beheren en de reacties beheren. Maar ook de pagina’s van de website.

De beheerder is degene met de meeste mogelijkheden. Alles wat hiervoor al genoemd is natuurlijk. Maar je kunt ook thema’s en plugins installeren en updaten. En gebruikers toevoegen of aanpassen.

Zorg dat je beheerder bent

Nu zie je hoe belangrijk het is dat je zelf de beheerders-rol hebt op je eigen website.
Stel je voor dat jouw webbouwer om de één of andere reden niet meer bereikbaar is. Of je wilt overstappen naar iemand anders. Dan weet je zeker dat je zelf de oude webbouwer kunt verwijderen, zodat hij of zij geen toegang meer heeft tot je website. Je kunt ook zelf een nieuwe webbouwer toevoegen.

En nog meer: je zou zelf het onderhoud van je website kunnen doen als je dat wilt: updates uitvoeren bijvoorbeeld (heel belangrijk!) of plugins toevoegen.

Jij ben tenslotte de eigenaar!

Heb je meer vragen over WordPress of heb je hulp nodig? Neem dan contact op »

Gratis tips voor een betere website

Lees meer