pixel

Meer over kleuren, kleurnummers en coderingen

Volg Belliz op Facebook, Instagram of LinkedIn

True colors are beautiful…

[Of: Wat betekenen al die kleurnummers?]

Heb je een logo laten ontwerpen? Dan heb je van de ontwerper als het goed is een aantal verschillende versies ontvangen. Deze verschillende versies staan behalve in een ander bestandsformaat ook in een andere kleurcodering weggeschreven. Welke kleurcoderingen bestaan er en wat betekenen ze eigenlijk?
In dit blog leg ik het zo eenvoudig mogelijk uit.

PMS

PMS-kleuren zijn bedoeld voor drukwerk. Het is een kleursysteem van Pantone en deze nummers garanderen dat de kleur wereldwijd gelijk is, mits gedrukt op hetzelfde materiaal. Kleurverschillen kunnen dus wel ontstaan wanneer je op een andere papiersoort gaat drukken. PMS-kleuren worden voornamelijk gebruikt voor logo’s, briefpapier, visitekaartjes enz.

CMYK

CMYK-kleuren zijn ook bedoeld voor drukwerk. Het betekent dat een kleur is opgebouwd uit percentages Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart, wat ik ook wel eens Kracht noem ; -). Een andere naam voor CMYK is full-color. Met deze vier kleuren kun je bijna alle kleuren benaderen en het wordt dan ook gebruikt voor het drukken van tijdschriften, kranten, posters e.d. Het is, vooral bij grotere drukkers, vaak voordeliger om full-color te drukken. Kleurverschil ligt dan wel op de loer.

RGB

RGB-kleuren zijn opgebouwd uit Rood, Groen en Blauw en worden gebruikt op computers, telefoons, televisies e.d. Als je beeldmateriaal voor Canva of je website wilt maken doe je dat in RGB. Helaas staat elk beeldscherm anders afgesteld en kun je dus niet garanderen dat elke gebruiker exact dezelfde kleur ziet.

HEX

HEX-codes worden gebruikt in HTML, de programmeertaal van je website, bestaan uit 6 cijfers of letters en starten met een #. De kleuren uit je logo kunnen worden omgezet naar een HEX-code en zo kun je elementen als tekst, lijnen e.d. in de juiste kleur weergeven.

RAL

Schilders en beletteraars werken met RAL-nummers. Het kan zijn dat je voor het schilderen van je kantoor of de belettering van je bedrijfsbus een RAL-nummer moet doorgeven.

LET OP!

RGB en HEX-kleuren zijn opgebouwd met licht. PMS, CMYK en RAL niet. Dat betekent dat je, als je een voorstel voor drukwerk bekijkt op je scherm, er altijd rekening mee moet houden dat je drukwerk iets donkerder uitvalt. Daarbij is al eerder gemeld dat beeldschermen niet overal gelijk staan afgesteld…

Op internet kun je kleuren omzetten, er zijn verschillende tools voor te vinden. Maar verschillende tools geven verschillende waardes, houd daar rekening mee. Als je een logo of huisstijl hebt laten ontwerpen, zorg dan dat je van de ontwerper een bestand krijgt waar alle codes in zijn vastgelegd en die je dus ook overal gebruikt. Zo kun je kleurverschil tot een minimum beperken.

Wil je advies over de kleuren in je logo, of ben je op zoek naar de juiste kleurnummers? Ik help je graag verder!

Lyrics: True Colors – Cindy Lauper

kleuren in je huisstijl en website

Vragen? Stel ze hier:

Geen zorgen: je komt niet op een e-maillijst terecht 😉

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Strippenkaart voor kleine klussen met korting

Blijven de kleine klusjes bij jou lang liggen?
Misschien omdat je het vervelend vindt om hiervoor te bellen of te mailen?
Pak ze nu snel op met de pre-paid strippenkaart en krijg een korting tot € 80,00!